top of page

Matija Solce

lutkar, igralec, režiser, profesor lutkarstva, organizator festivalov in aktivist

Matija je končal doktorski študij alternativnega gledališča in lutkarstva na praški gledališki akademiji (DAMU) na temo "Glasbena perspektiva lutkovnega gledališča". V svojih delih tesno povezuje glasbo in gledališče, zato se njegovi koncerti pogosto prelevijo v interaktivne gledališke predstave ali pa njegove lutkovne predstave postanejo glasbene kompozicije. S svojo harmoniko in malo krsto, polno kosti, potuje po vsem svetu in nastopa na raznolikih prizoriščih, kot so zapori, ašrami, dnevne sobe ali velike dvorane mednarodnih festivalov. Doslej je bil nagrajen več kot 30-krat, zrežiral je 40 predstav. Vsako leto vodi mednarodni Ethno Histeria World Orchestra in je idejni in programski vodja mednarodnega site specific (prostorsko prilagojenega) festivala Plavajoči grad in Kavč Festivala, ki se dogaja v stanovanjih ljudi. V letih 2012-13 je bil koordinator Protestivala, alegoričnega in vizualnega načina protestov proti dekonstrukciji desnice, kar je povzročilo padec vlade. To je le eden od primerov, ko je lahko umetnost, poleg tega, da izzove naš um, tudi funkcionalno orodje spreminjanja iluzije v resničnost.

Predmetno gledališče in ritem

z Matijo Solcetom

Glasbena perspektiva lutkovnega in predmetnega gledališča. Delavnica je namenjena vsem gledališkim izvajalcem, ki bi radi raziskovali in v svoje predstave vključili ritem in glasbo.

 Lutkovno gledališče ima zmožnost hkratne objektivizacije in animacije predmetov, figur, telesa, svetlobe, prostora ali zvoka. Ta sposobnost spreminjanja virov izražanja ga zato definira kot najbolj prilagodljiv umetniški žanr, saj ima možnost hipne pretvorbe gledališke igre v koncert, vizualne instalacije v lutkovno predstavo, animatorja v igralca.

Delavnica je vodena v obliki uporabe različnih performativnih tehnik, ki izhajajo iz ritma, impulzov in kompozicije ter razvijanja situacij na glasbenih principih. Naslednji del je orkestracija impulzov v skupini ter na drugi strani individualno delo na likih. V tretjem delu poskušamo ustvariti produkcijo, ki je povezana z izbrano temo, na kar navezujemo tako izbor scenskega materiala kot tudi način postavitve, vlogo gledalca in animatorja ter vse druge parametre. Pri tem lahko uporabljamo dostopne in reciklirane materiale ali objekte, lahko pa se opremo na zametek produkcije v nastanku in jo s tem odpremo oz. razvijemo.

 

Delavnica je del programa Laboratorij Bufeto

Produkcija: Zavod Bufeto

Koprodukcija: EX-teater

INTENZIVNA DELAVNICA

25.-30. junij 2020

10.00-16.30

Pionirski dom in Studio EX-teater

bottom of page